Kalite tesadüfmüdür ?



Çok meşhur bir sözdür ve reklamlarda da kullanılır , ''kaliteyi ucuza almak'' mümkünmüdür?
 Her alanda kalite ararız. Gıda ,giyim,insan hep kalitelisi olsun isteriz.
 Bir gün güzellik ve çirkinlik birlikte göle girmişler bir süre yüzdükten sonra çirkinlik sessizce çıkmış gölden, güzelliğin kıyafetini ( sliuteni) giyip  gitmiş. 
 Arkasından gölden çıkan güzel kıyafetini göremeyince  mecburen çirkinliğin  kıyafetini giymiş .
 İşte derler ki o gün bu gündür kim güzel kim çirkin kimse bilemez içine bakmadan anlayamaz.
 iyice süzgeçten geçirmeden ne insanı ne  sebzeyi   sindirmeye çalışma, bedenin hırpalanır der bir büyüğüm.

 Kısaca ele alacak olursak...
Giyimde kalite; 
Tabi ki çok ucuz kıyafetlerde var onlara da şans vermek lazım ,  bir kaç giyimden sonra eskisi gibi olmayacağının bilincinde olarak, kaliteli bir kıyafetin ,  ipi  , kullanılan kumaşı dikişe girdiği yer  çok kaliteliyse , sürümden kazansa bile onu   imal ettiğinin altı bir fiyata satmayacağına göre  kararı siz verin. 
 Gıda; En çok dikkat edilecek sektörlerden biri , en çok oyun dönen sektör kalitesiz  ürünü bile  organik diye pahalı satışa sunup , alıcıda  pahalı demek ki kaliteli deyip alıyor.

 Sebze ve meyve gerçekten çok çaba gerektiren şeyler ekiminde biçimine  kadar . bir  gıdayı organik istiyorsanız kendiniz yetiştireceksiniz yada köylerden bizzat gidip alacaksınız başka çaresi yok  . 
Bunlar benim için imkansız diyorsanız bazı  market ve  özel yerler var ama ya çok aşırı  pahalı  çünkü size gelene kadar çok el değiştiriyor ve hepsi üzerine kendine kar koyuyor.

 Temizlik;
 temizlikte kalite deyince hem ninem gelir aklıma   gidin oradan ben arap sabunundan başka şey kullanmam der çamaşır bulaşık hepsini onunla yıkar  ,  tencerelerini  ,bardaklarını temiz kumla ovar yıkardı eski toprak işte  belkide sağlıklı  olan buydu vefat ettiğinde yüz yaşını geçmişti. 
 Temizlik ürünlerinde kaliteye dikkat etmezsek   en sık başımıza geleceklerden biri alerji ,    giyeceklerimiz yüzünden ,yediklerimizde ise bir sürü bakteri yutmuş oluyoruz hemde en zararlısından kullandığımız bulaşık deterjanları sayesinde ,illa kalıntı kalıyor ama biz bunu  çıplak gözle görmüyoruz. 



İnsan;
 sanırım   kaliteli olup olmadığını en zor anlayacağımız varlık:))
 Kimi dış görünüşüyle vaaovv dedirtir işte kalite bu,  öyle bir duruşu vardır ki , yakışıklı( güzel ) yüzüne baktığınızda içinizi ferahlatan güven veren   bir görünüm ,  temiz giyimli   nerede susup nerede cevap vereceğini bilen sizi dinlerken bile gözünüzü ondan ayıramadığınız  en sıkıntılı anlarınızda   aklınıza getirmeye çalıştığınız  , her soruna mantıklı bir çözüm bulan insandır .
 Tabii böyle birini bulursanız hemen  bir sandalyeye oturtup bağlıyorsunuz ve   klonlanması için nasayı arıyorsunuz::)

 Kalite insan , nasıl ucuz olur ? 
herkesle  arkadaş olan bir insan her lafa anlasada anlamasada her konuya bir yorumu olan her yerde pat pat karşınıza çıkan, kıracakmış  , üzecekmiş düşünmeyen  hep ben benn  ,   hep vıcık vıcık kakarak kikikirik    , acıya   bile saygısı olmayan  bir insan sizce ne kadar kaliteli olabilir ?

 yetişemezki sizi anlayamaz çünkü  herkese odaklanır   siz dört yol ağzında durup  dört yola birden gidebilirmisiniz?
 her insanın belirli bir noktaya  belirli  dostluklara belirli bir kitleye odaklanışı ve hitabı vardır.

  Bir insan düşünmeden , bir olayı tartmadan hemen fikir beyan etmemeli , önce empati sonra  sempati yapmalı:) , her kitleye ,her kesime hitap edemez, çünkü her insan farklı giyimden, farklı yemeklerden , farklı kültürlerden hoşlanır  onunla aynı şeyi  beğenmezseniz  ne kadar anlaşsanız da bir yerde tıkanır, herkesin  beğendiğini beğenip  herkesin her şeyi olmaya kalkarsanız da kendi benliğinizden sıyrılıp başka bir şey olursunuz.
 Her insanın kendine göre bir kalitesi vardır  kumaşı (ailesi)
ipi(yetiştirilme tarzı.okulu v.s) dikişe girdiği yer (arkadaşları, çevresi)
 çok önemlidir birde ne kadar  hepsi iyide olsa   sebze gibi çürüğü de vardır ortam , koşullar mayası , derken bozulur, deterjanı( çevresi) ne kadar iyi ve kaliteliyse birazda olsa toparlanır ama sonuçta    dışarıdan etki ne kadar etki eder  bilinmez.

 Şimdi siz karar verin , sizce kalite ucuza olur mu?

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rare Disease Day and the promises of personalized medicine

O ur daughter Ellen wrote the post that I republish below 3 years ago, and we've reposted it in commemoration of Rare Disease Day, Febru...